AgrosChannel Ένας σπόρος στην Ενημέρωση

A+ R A-

ΠΑΣΥ: Όχι στο χαράτσι του ΕΛΓΑ.

Εκτύπωση
elgaveriaΜε συμβολικές καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα . Οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων , βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη και βάρβαρη επίθεση , που οδηγεί στην αφαίμαξη, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα και δε δίνει καμία προοπτική και ελπίδα.

Η ΠΑΣΥ κάλεσε τη φτωχομεσαία αγροτιά να δώσει μαζικό και μαχητικό «παρών» κόντρα στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική με πολύμορφες αγωνιστικές κινητο-ποιήσεις, συντονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανατροπή της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το άνοιγμα του δρόμου για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Στη νέα χρονιά που ξεκίνησε θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια την μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.

Χρειάζεται να αναδειχθεί στους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ακόμα πιο πλατιά και πειστικά, η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, πρόταση η οποία έχει «ωριμάσει» στην μικρομεσαία αγροτιά και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και απήχηση μέσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και συνολικά στον ελληνικό λαό. Αυτό προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την Ε.Ε και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που γίνονται και προετοιμάζονται έρχονται και ως άμεση αγωνιστική απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών στην ολομέτωπη, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια μίλησε το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ Γιώγας Παναγιώτης . Τη συγκέντρωση χαιρέτισε δηλώνοντας τη πλήρη στήριξη του ΚΚΕ στα πέρα για πέρα δίκαια αιτήματα των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ Ζιώγας Γιάννης . Στη συνέχεια ο Γιάννης Ζιώγας συνάντησε τους εργαζόμενους & τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και συζήτησε τα δικά τους οξυμένα εργασιακά προβλήματα ( απολύσεις γεωπόνων , εφεδρεία , κατάργηση οργανικών θέσεων , περικοπές στις εκτός έδρας μετακινήσεις τους , κ.ά. ) .

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες διατράνωσαν στη Βέροια και για μια ακόμη φορά την αγωνιστική τους αντίθεσή στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Προέβαλαν και στο ψήφισμά τους , που παρέδωσαν ΣΤΗ συνέχεια στο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ , την διεκδίκηση για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατι-κή χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών. Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, που προπληρώνονται με την δήλωση ΟΣΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

● Έτσι ο αγρότης από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του(δηλαδή ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του) και , μάλιστα , στην αρχή του έτους μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.

● Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται αντίστοιχα στο 0,75% από το 0,50% πριν.

● Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφ' όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.

● Η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.

● Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Έτσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, όπως η Κ.Μακεδονία και τα Οπωροκηπευτικά της προϊόντα και ειδικότερα το Ροδάκινο, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.

● Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.

Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται σαν εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ' αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα..

Σε μια τέτοια εξέλιξη που τα χωράφια θα μένουν χέρσα, η αξία της γης θα πέσει και κατά συνέπεια θα την αγοράσουν σχεδόν τζάμπα και θα την συγκεντρώσουν οι αγροτοεπιχειρηματίες, για να αυξηθεί η τιμή της στη συνέχεια.

Επιπλέον οι συγκεντρωμένοι αγρότες έθεσαν στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ το θέμα της παράνομης παρακράτησης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χωρίς τη δική τους υπογραφή και συγκατάθεση . Απαίτησαν από τον ΕΛΓΑ την άμεση επιστροφή .

Ακόμη κατήγγειλαν την καθυστέρηση ανακοίνωσης πορισμάτων ζημιών από Χαλάζι μέσα στο 2011 και την παραβίαση των θέσεων του ΕΛΓΑ για πληρωμή αποζημιώσεων στους 3 μήνες από τη συγκομιδή .

Λάρισα: Κινητοποίηση σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Μαζική πανθεσσαλική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα των Ενωτικών αγροτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 στην έδρα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα. Οι συγκεντρωμένοι μικρομεσαίοι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο του ΕΛΓΑ και είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο του οργανισμού στον οποίο έθεσαν τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης. Οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας διεκδικούν από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τον ΕΛΓΑ:

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η εφαρμογή του νέου νόμου του ΕΛΓΑ που ήδη έχει αποτύχει στον ένα χρόνο λειτουργίας του. Ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα καθαρά ανταποδοτικό οργανισμό που στηρίζεται στην αφαίμαξη των αγροτών χωρίς να καλύπτει και να ασφαλίζει όλη την παραγωγή και χωρίς να αποζημιώνει ενώ παρουσιάζει τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Απαιτούμε ΕΛΓΑ Κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ όπως τους είχαμε συμπαρασταθεί και κατά την διάρκεια της πολυήμερης απεργίας τους. Χρειάζεται και οι ίδιοι να σταθούν αλληλέγγυοι και να στηρίξουν το αίτημα του αγροτικού κινήματος για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα γιατί οδηγείται στην απαξίωση και την διάλυση με γοργούς ρυθμούς.

Απαιτούμε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι, του περονόσπορου στα αμπέλια, του φουζικλάδι στα μήλα. Δεν μας ικανοποιούν τα ψίχουλα που πάει να δώσει η κυβέρνηση μέσω των ΠΣΕΑ.

Να εξοφληθούν όλοι οι αγρότες για αποζημιώσεις που δικαιούνται και δεν έχουν ακόμη λάβει σε μια σειρά προϊόντα και να δοθούν οι εκτιμήσεις στους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά εδώ και μήνες και ακόμη δεν ξέρουν ούτε το ποσοστό ζημιάς που τους αναλογεί ενώ υπήρχε δέσμευση της κυβέρνησης πως θα εξοφληθούν ως τέλος του χρόνου.

Εκφράζουμε την οξύτατη αντίθεση μας στο απαράδεκτο και νομικά κολάσιμο φαινόμενο ο ΕΛΓΑ να μπαίνει με το έτσι θέλω σε τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και να εισπράττει την δόση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ όταν οι ίδιοι οι αγρότες δεν έχουν υπογράψει τέτοια εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ. Απαιτούμε να επιστραφούν όλα τα χρήματα έντοκα στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΑΤΕ.

Τέλος ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να διευκρινίσει αν όντως έστειλε επιστολή στο Υπουργείο όπως ισχυρίστηκε στην Βουλή ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης, με την οποία προτρέπει να μην καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς που εξαιτίας του πράσινου σκουληκιού, του αλευρώδη και των άλλων ασθενειών δεν παρήγαγαν το κατώτερο πλαφόν κιλών ανά στρέμμα γιατί καταλογίζει ευθύνες και λειψές καλλιεργητικές φροντίδες στους αγρότες, συνεπώς με δική τους υπαιτιότητα δεν υπήρχε παραγωγή.

Ο προϊστάμενος και οι υπόλοιποι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην συνάντηση υποσχέθηκαν να διαβιβάσουν τα αιτήματα στο υπουργείο. Δεν υπήρξε σαφή δέσμευση πότε θα δοθούν όλες οι εκτιμήσεις στους δικαιούχους και πολύ περισσότερο πότε θα εξοφληθούν οι δικαιούχοι από τον ΕΛΓΑ.

Για το θέμα ότι έστειλαν τέτοια επιστολή στο Υπουργείο για τους βαμβακοπαραγωγούς δήλωσαν άγνοια, οπότε ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης συνειδητά ψεύδεται που επικαλέστηκε τέτοια επιστολή.

Στο θέμα της παράνομης αρπαγής χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για εξόφληση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ είπαν ότι δεν έχουν καμιά ευθύνη, ότι ήρθε κατάσταση από την ΠΑΣΕΓΕΣ και με βάση αυτή έγιναν οι εισπράξεις από τους λογαριασμούς.

Μετά από αυτό και αφού ενημερώθηκαν για την συνάντηση οι συγκεντρωμένοι αγρότες, αποφασίστηκε η μετάβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου θέσαμε το ίδιο πρόβλημα των χρημάτων που παράνομα πάρθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. ΟΙ εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωσαν άγνοια, μετά δήλωσαν ότι θα μας απαντήσουν το συντομότερο δυνατό. Οι Ομοσπονδίες έθεσαν επίσης ζητήματα με τις καθυστερήσεις στην καταβολή του τσεκ, ενστάσεις που υπάρχουν με την μεταβίβαση δικαιωμάτων και οδηγούν σε αναστολή πληρωμών, τους απλήρωτους παραγωγούς που κατέθεσαν ηλεκτρονικά την δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ και δεν τους καταβλήθηκε η πρώτη δόση του τσεκ, ζητήσαμε την άμεση καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων και θέσαμε το θέμα των απλήρωτων παραγωγών που έχουν παραδώσει την σοδειά τους σε εκκοκιστήρια, βιομηχανίες κλπ.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύτηκαν άμεσα να απαντήσουν γραπτώς στα αιτήματα μας.

Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά τις κινητοποιήσεις μας το επόμενο διάστημα.

Τρίτη 24/1/2012 σύσκεψη Α.Σ και αγροτών της Επαρχίας Φαρσάλων στο Βασιλί στις 7μμ

Τετάρτη 25/1 συγκέντρωση στην ΔΕΗ στην Λάρισα στις 11πμ μαζί με εργαζόμενους, επαγγελματίες και εμπόρους, γυναίκες, νεολαία ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ.

Πέμπτη 26/1 συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στην ΑΓΙΑ στις 11 το πρωί.

Παρασκευή 27/1 μπλόκο σε υποκαταστήματα της ΑΤΕ σε Λάρισα και Ελασσόνα, παράσταση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ για τις τεράστιες και απαράδεκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ και την απαξίωση των ασφαλισμένων.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά. Έχουμε πείρα και ξέρουμε πως ότι κερδίσαμε έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Βιώνουμε μια τεράστια αντιλαϊκή βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, στο αγροτικό εισόδημα, στην επιβίωση μας στην ζωή. Μόνη λύση ο οργανωμένος μαχητικός αγώνας μας, η κοινή δράση και συντονισμός με τα άλλα λαϊκά στρώματα αφού κοινός είναι ο αντίπαλος. Καμιά ανοχή στην φτώχεια και την εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν.

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2
  • Photo Title 1
  • Photo Title 2