ΔΑΠΕΕΠ: Έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ

ΔΑΠΕΕΠ: Έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ


Χωρίς καθυστερήσεις πληρώθηκε τον Δεκέμβριο η πλειονότητα των παραγωγών ΑΠΕ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επισημαίνει πως κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το Σεπτέμβριο του 2011.

Ειδικότερα, ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προχώρησε την Παρασκευή στην εξόφληση των τιμολογίων για την παραγωγή ΑΠΕ του Δεκεμβρίου, για τα οποία ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής ήταν η 20ή Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια αγοράς (αυτοτιμολόγηση), αυτά εκδόθηκαν από την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του ΔΑΠΕΕΠ κι αναρτήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου, ενώ τα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς ΑΠΕ παρελήφθησαν από τον ΔΑΠΕΕΠ κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 και 30 Ιανουαρίου, με συμβατική ημερομηνία εξόφλησης την 20ή Φεβρουαρίου (20 ημέρες μετά την παραλαβή του τιμολογίου). Κατά συνέπεια, η εξόφληση στις 20 Φεβρουαρίου, σημαίνει, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εξαλείφεται η  καθυστέρηση για ένα μεγάλο μέρος εκ των παραγωγών ΑΠΕ.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι μέχρι πρόσφατα ο ΔΑΠΕΕΠ και παλαιότερα ο ΛΑΓΗΕ αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και καθυστερούσαν την αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ. Οι καθυστερήσεις αυτές είχαν φτάσει στο παρελθόν τους εννέα μήνες, δηλαδή τις 254 ημέρες (πάντα σε σχέση με τον συμβατικό χρόνο).

Συνολικά καταβλήθηκε ποσό 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή 8.900 τιμολογίων, που αντιπροσωπεύουν το 66% του συνόλου των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων της χώρας.

Τα τιμολόγια που εξοφλήθηκαν αφορούν στο 100% των παραγωγών που έχουν αποδεχθεί την αυτοματοποιημένη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης. Οι πληρωμές των υπολοίπων τιμολογίων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Η ρευστότητα του ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ να ενισχύσει τα έσοδα για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από τις εισπράξεις των δημοπρασιών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, μέσω της αύξηση του σχετικού ποσοστού από το 65% στο 72%. Υποστηρικτικά προς την αύξηση ρευστότητας αναμένεται να λειτουργήσουν και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τον ΔΑΠΕΕΠ.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, υπογράμμισε πως «προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ για τις ΑΠΕ είναι η δημιουργία κλίματος επενδυτικής ασφάλειας. Αποκαθιστώντας πλήρως την ομαλότητα στις πληρωμές, βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για να γίνει πράξη ο εθνικός στόχος για την πράσινη ενέργεια. Η έγκαιρη αποπληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον ΔΑΠΕΕΠ κι έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της διοίκησης και των στελεχών του τους τελευταίους μήνες».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, ανέφερε πως «η πληρωμή χωρίς καθυστέρηση παραγωγών ΑΠΕ κάνει πράξη την εντολή που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ. Καταφέραμε με στοχευμένες κινήσεις να βελτιώσουμε τη ρευστότητά μας και πετύχαμε κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτο: να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα των πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ. Και συνεχίζουμε, καθώς η περαιτέρω ψηφιοποίηση, απλοποίηση και εντέλει βελτίωση των διαδικασιών βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, με γνώμονα την ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ, όπως επιτάσσει ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός».

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.